Google+ Followers

Wednesday, August 9, 2017

PERSIDANGAN BAWAH MEJA, INI SEBENARNYA....


SEMUA BERPUASHATI

42 comments:

  1. ECRL Projek Bertaraf Dunia Untuk Rakyat Biasa

    1 November 2016, hasil lawatan Datuk Seri Najib ke China sejumlah 14 perjanjian perdagangan bernilai RM144 billion telah dipersetujui. Salah satunya adalah projek Laluan Rel Pantai Timur atau ECRL sepanjang 688 kilometer dari Pelabuhan Klang ke Pengkalan Kubor.

    Semasa China bersetuju untuk melabur dalam projek ECRL berkelas dunia bernilai RM55 billion ini pada November lepas, pembangkang membuat pelbagai tohmahan dan kutukan kononnya Malaysia sudah kena gadai dengan China.

    Tuduhan yang sama sekali tidak benar, ini kerana dalam masa yang sama pelaburan Malaysia bernilai RM7.5 billion juga masuk ke China. Bila Guan Eng meminjam wang tanpa had dari Exim Bank of China tidak pula dikata Pulau Pinang kena gadai?

    Projek ECRL ini adalah satu projek bertaraf dunia untuk rakyat biasa. Pembangkang tidak perlu mempolitikkan semua benda, kerana kebaikan ECRL ini manfaatnya adalah untuk semua rakyat biasa.

    Sistem pengangkutan yang moden dan bertaraf dunia ini akan memudahkan pergerakan ramai orang, dari Selangor terus ke Kelantan dalam masa 4 jam sahaja.

    Sama seperti projek MRT, kini dari Kajang ke Sungai Buloh, setiap hari ramai orang mahu merasai menaiki MRT. Ada yang berswafoto dalam MRT, ada yang mahu rasa makan Sate Kajang dan pemandu Grab pun dapat tambah rezeki mereka.

    Inilah juga yang akan dirasai oleh rakyat di Pantai Timur bila ECRL ini siap nanti. ECRL mensasarkan 5.4 juta penumpang dan 53 juta tan kargo antara tahun 2024 hingga 2030.

    Malah Menteri Besar Kelantan, Datuk Ahmad Yaakob turut mengakui ECRL bakal memberi impak besar pada rakyat Kelantan nanti. Kisah janji Husam Musa untuk buat tren laju sejam dari Kota Bharu ke Kuala Lumpur hanya tinggal jadi bahan jenaka sahajalah, bila ECRL ini siap nanti.

    Seramai 3,600 pelatih dari kalangan mahasiswa akan dilatih dalam Program Latihan Kemahiran Industri ECRL. Membuka peluang pekerjaan kepada 80,000 rakyat Malaysia.

    ECRL juga dijangka meningkatkan KDNK negeri Pahang, Terengganu dan Kelantan sebanyak 1.5%. Menurut Anthony Dass, Group Chief Economist Ambank, pembinaan ECRL ini turut menyumbang 0.2% kepada pertumbuhan GDP negara.

    4.4 juta rakyat di Pantai Timur akan dapat menikmati perkhidmatan tren berkelas dunia bila ECRL siap nanti pada 2024. Hari ini pun, mereka yang mahu balik ke utara sedang menikmati kemudahan tren ETS yang cukup selesa, menjimatkan masa dan tenaga.

    Bagai goreng pisang panas, tiket ETS habis awal bila musim perayaan dan hujung minggu. Itulah nanti yang akan dinikmati oleh orang Kelantan, Terengganu dan Pahang nanti bila ECRL siap pada 2024 nanti.

    Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak sendiri sudah menyatakan bahawa projek rel terpanjang di Malaysia itu telah mendapat sokongan penuh rakyat.

    "MRT membuatkan rakyat percaya bahawa kita mampu mencapai dan menyediakan kemudahan bertaraf dunia. Begitu juga dengan ECRL yang akan bertaraf dunia.

    "Adalah sesuatu yang membanggakan projek ini mendapat sokongan 95 peratus daripada 17,000 responden daripada kaji selidik yang dijalankan selama tiga bulan," kata Datuk Seri Najib.

    600 orang boleh berada dalam satu tren ECRL yang akan beroperasi selama 22 jam 30 minit sehari antara jam 5 pagi hingga 1 pagi.

    Bermakna emak dan ayah boleh pergi rumah anaknya di Gombak jam 5 pagi dari Tumpat membawa bersama Nasi Dingin atau Nasi Berlauk.

    Sampai 9 pagi sudah boleh bersarapan bersama anak anak di Gombak. Kemudian pulang semula ke Tumpat pada jam 5 petang dan sampai jam 9 malam.

    Hubungan kekeluargaan menjadi erat dengan adanya ECRL. Mereka yang jauh didekatkan dengan keretapi berkelas dunia. Hentikanlah buat cerita yang tidak baik.

    Dulu cakap Lynas ada "zombie" dan sebagainya, sekarang selepas 5 tahun ada orang mati kerana bahan radioaktif dan jadi "zombie"? Pembangkang menipu sahaja.

    Bersama samalah kita menyokong projek ECRL bertaraf dunia ini, demi kebaikan semua rakyat .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dlm bab lynas memang 200% pembangkang menipu. Aku setuju w/pun aku bukanlah sokong sgt kerajaan Malaysia ni.

      Delete
    2. khairulryezall a/l osman kuttyThursday, August 10, 2017 12:21:00 AM

      Pungkoq hang rakyat yg untung!,rakyat tanggung beban hutang adalah!!

      Delete
    3. Hang mmg terbeban dgn hutang sbb selalu pinjam along nak balik India setahun sekali.

      Delete
    4. a/l osman kutty
      a/l iskandar kutty
      a/p koya kutty

      Depa tiga org ni sepupu.

      Delete
    5. Mahakutty
      Madeykutty
      s/o Iskander Kutty

      depa ni duk tipu kita..

      Delete
  2. KETIKA MAHATHIR GUNAKAN TAKTIK LGE DAN RAFIZI UNTUK TANGGUHKAN RCI FOREX, OTAKNYA MAKIN SAKIT BILA 3 ORANG ANAK LELAKINYA PULA 'DIKUNJUNGI' LHDN!!!

    Ketika si bapa kelihatan amat kelam-kabut tetapi masih lagi berlagak seolah-olah hero filem dari negara asal keturunannya, anak-anak pula bercempera dalam 'serangan' yang tidak diduga.

    Dr. Mahathir sebelum ini merungut, rakan-rakan rapatnya termasuklah rakan kongsinya telah didatangi oleh LHDN menuntut bayaran cukai yang tidak dijelaskan atau dilarikan selama ini. Bagi Mahathir, LHDN dan Kerajaan telah bertindak kejam kerana menuntut ratusan juta ringgit bahkan berbilion-bilion ringgit daripada rakan-rakannya itu.

    RCI Forex baru hendak bermula. Dr. Mahathir bercakap megah, kononnya kalau Kerajaan berani, tangkaplah dia. Tetapi RCI FOREX katanya perlu ditangguhkan dahulu sehinggalah keputusan mahkamah berhubung kedudukan dua orang ahli panel RCI yang dilantik oleh DYMM Yang Di-Pertuan Agong, diputuskan oleh mahkamah terlebih dahulu. Dengan kata lain, taktik yang dahulunya digunakan oleh Anwar Ibrahim dalam usaha menangguhkan perbicaraan, kemudian digunakan pula oleh Rafizi Ramli dan sekarang ini menjadi amalan rutin Lim Guan Eng, telah diadaptasi oleh Dr. Mahathir.

    Adakah selepas ini, Dr. Mahathir juga akan mempertikaikan mana-mana akta atau sebahagian seksyen dalam akta-akta tersebut sebagai tidak berperlembagaan sepertimana helah yang digunakan oleh Anwar Ibrahim, Rafizi Ramli dan Lim Guan Eng?

    Besar kemungkinan itulah yang akan berlaku sekiranya Dr. Mahathir memilih mana-mana peguam dari kalangan DAP!

    Mahathir mungkin tidak begitu risaukan tentang dirinya. Kalau dia ditangkap, bermakna dia akan menyelamatkan ramai orang terutama sekali tiga orang anak lelakinya. Malah kalau dia berjaya 'pujuk' Najib Abdul Razak untuk duduk sekali dengannya, berdebat dengan Najib dalam program Nothing To Hide 2.0, dia boleh menyelamatkan air mukanya. Apatah lagi kalau bab berbohong, menipu dan TERLUPA, Mahathir sudah boleh diangkat sebagai MAHARAJA.

    Nothing to Hide 2.0 adalah program yang terpaksa dicipta oleh ARMADA Cap Bunga bagi menyelamatkan air muka Mahathir yang gagal menjawab banyak persoalan berhubung kekayaan anak-anak dan kroni-kroninya.

    .....con't

    theflyingkick.blogspot.my/2017/08/ketika-mahathir-gunakan-taktik-lge-dan.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Logik atau tidak seorang perdana menteri tidak tahu menahu pembelian kapal selam scorpene bernilai lebih 1 bilion ringgit?

      Delete
    2. 2.6 billion lagi gila M01 sign buat HUTANG 1MDB sampai 40 billion...dah cecah 50 B pun...tak gitu 12:19?

      Delete
    3. 2.6b tak gila, engkau dan suku sakat kau je yg gila khinzir

      Delete
    4. 2.6 billiom naik main wayang basi oii macai
      RCI 30 billion boleh ditutup dengan fitnah 2.6billion?

      Saman la kalau berani?

      3 ekor anak penyangak tak bayar LHDNN rupanya.. sakau sakan.. disenarai billionaire tp tak bayar cukai?

      apa ke jadah anak bangsawan kutty memalukan negeri Kerala shj!

      Delete
  3. khairulryezall a/l osman kuttyWednesday, August 09, 2017 11:50:00 PM

    πŸ˜ΈπŸ˜ΈπŸ˜ΈπŸ˜ΈπŸ˜ΈπŸ˜ΈπŸ˜ΈπŸ˜ΈπŸ˜ΈπŸ˜ΈπŸ˜ΈπŸ‘…πŸ‘…

    Anggota Parlimen Kuala Terengganu mempersoalkan mengapa Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) tidak menyiasat anak tiri Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak yang terkenal di luar negara, serta menantu bekas perdana menteri Tun Abdullah Ahmad Badawi.

    Menurut Datuk Raja Kamarul Bahrin Shah Raja Ahmad, Riza Aziz boleh dianggap begitu muda untuk memiliki kekayaan seperti yang dimilikinya ketika ini berbanding ahli perniagaan lain yang lebih veteran.

    Katanya, begitu juga dengan Khairy Jamaluddin Abu Bakar yang terlepas daripada siasatan LHDN ketika agensi berkenaan menyerbu syarikat milik anak lelaki Tun Dr Mahathir Mohamad.

    Anggota parlimen mewakili Parti Amanah Negara (AMANAH) itu mengulas tindakan LHDN menyiasat sebuah syarikat Datuk Mokhzani Mahathir.

    Mokhzani pernah tersenarai sebagai antara tokoh paling kaya di negara ini.

    Semalam Malaysiakini melaporkan serbuan itu dilakukan pihak berkuasa kelmarin.

    Bagaimanapun, tidak ada maklumat mengenai tempat kejadian atau firma yang terlibat.

    Kata Raja Bahrin selain LHDN, Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) juga tentu mengetahui segala kerja harian keluarga Najib dan Abdullah, termasuk nilai harta yang dimiliki mereka berbanding Mahathir yang tidak lagi memegang jawatan dalam kerajaan.

    Beliau juga mempersoalkan tindakan LHDN itu kerana dilakukan setelah Ahmad Zahid dan menteri lain membuat gesaan mengenainya.

    Beliau turut menyifatkan LHDN dan SPRM seperti gagal melihat "gajah besar” di depan mata ketika badan antarabangsa termasuk Jabatan Keadilan (DOJ) Amerika Syarikat melihat kesalahan tersebut. - MK
    celahgelegar at 2:24 PM

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kekayaan anak-anak drM diperolehi sebelum drM menjadi PM. Anaknya kaya semasa drM jual goreng pisang di pekan Rabu tahun 1948.

      Delete
    2. Rosmah lagi janda tapi want juta juta masuk account dia SPRM ada maklum, tapi buat der jer?

      Riza tuh kerja bank sekejap dan tidak Ada jawatan besar mana pun boleh dapat derma 1MDB ratus juta...ratus juta beb!

      Yayasan Rahah pun Ada dapat want dari 1MDB...

      Sultan Pahang pun Ada dapat juta just tuh Penyamun sedap cakap dapat sokongan raja Pahang...

      Anak Najib yang angan angan DJ pun dapat duit songlap...LHDN SPRM PDRM buat toya jer....

      Delete
    3. 1:52 aku agak sprm, pdrm, lhdn buat toya jer sbb depa semua meluat kat pembangang kat Malaysia ni kot.

      Lagi satu depa geli tgok mat syabun beromen dgn madey yg dulunya dia panggil mahazalim, mahafiraun, mahakutty dsb.

      Delete
    4. Bukan sbb telur depa semua mo1 dan mah dah pegang..

      Delete
    5. macai..ini bukan zaman Kutty jd PM.. sampai Mufti pun dia arahkan pecat wpun bukan kuasa dia.
      Tengok skandal2 besar.. dia atur itu ini lepas tu cuci tangan

      aku masih ingt tragedi pemecatan Anwar..

      betapa huru hara dan berpecah belahnya kaum Melayu dan UMNO ketika itu

      Aku amat sedih bila fikir.. jika Mahataik org yg baik hati..dia boleh guna kaedah lain untuk memulihkan Anwar atau menurunkannya. Tapi betapa dhsyat kesan tersebut kita semua kena lalui.

      lepas itu skrg senang2 dia cuci taik..dia angkat Anwar pulak?

      mcm mana puak2 yg masuk ISA dulu?? tak kah terainaya.. dengan arahan dan kuasa Mahazalim??

      memang cepat sungguh Melayu lupa.. sbb itu Melayu tak pernah maju.. mudah follow perosak!

      Delete
    6. 2:38 tau tak pe.
      Negara hampir nak huru hara masa tu. Kalau tengok u-turn yg dia buat sekarang, bagi aku kes 2.6b adalah kecik.

      Delete
    7. sedih pikir bukan kecik punya huru hara krisis Madey-Anwar

      habis diheret segala2nya pada masa konfrantasi itu. KL hur hara. rakyat berpecah. Sedih ya Allah.

      kenapa hari ini mereka boleh u-turn begitu rupa.

      mudah sgguh Madey melagakan kita semua.. kemudia dia kutip balik kita semua terpinga2 dn jd mangsa!

      Apakah kes dengan Najib pun akan jd begitu jgak?
      Jadi sampai bila rakay diperbodohkan dan dipermainkan Madey-Pakatan??

      Delete
    8. Bodoh punya anjing pemakan dedak.... kalau madey salah hukum dia kami x kesah ...SEkarang negara dah NAK TERGADAI PADA ORANG LAIN ..TAKKAN NAK DIAM GENTEL TELOR... CAI DEDAK AMNO NIE DAH LER BODOH BANGANG LAK TUE...

      Delete
    9. 5:31 aku rasa kau masih pakai lampin masa mat sabu kutuk madey tahun 80.90 an dulu. Kalau ikut mat syabu, negara ni dah 3 kali bangkrap, dan hanya mengkarung & biawak pasir je ygmasih hidup di Malaysia ni, tu pun kurus kering tak cukup zat.

      Delete
  4. Perjumpaan muhibah antara keluarga

    a/l osman kutty - cybertrooper
    a/l iskander kutty - bekas pm
    a/p koyak kutty - lawyer latipah koyak

    Akan diadakan bg membincangkan penubuhan persatuan anak-kerala Malaysia.

    ReplyDelete
  5. khairulryezall a/l osman kuttyThursday, August 10, 2017 3:51:00 AM

    Yg penting sekarang prlu sekat segera hisapudin aww aww jadi tpm!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. dia handle kes MH370 jauh lebih berwibawa PR anatarabngsanya, kemas dan tegas berbanding piji lembu soton yg kaki penipu!

      Delete
    2. Eloklah kau a/l osman kutty highlight isu ni dlm perjumpaan keluarga kutty nanti. Buat memorandum supaya keturunan kutty diutamakan dlm pemilihan PM.

      Delete
    3. kuttylanak perosak negara. kutty lain ok je berniaga bayar cukai zakat

      kuttylanak menyamun sepasal.. lari cukai sepasal. bapak lanun sepasal!

      haduhh melayu haprak terus bodoh!

      Delete
  6. Sorry luar dari tajuk sikit ye....
    Kalau pemimpin pemimpin utama Pakatan Harapan betul betul ikhlas dan berjuang dengan "one common goal" or "one common objective", maka diharap mereka bersihkan diri masing masing dengan episode episode dahulu yang melukakan hati yang diperlakukan oleh sesama mereka sendiri. Ianya hendaklah dilakukan dengan mereka secara bersama membuat satu kenyataan mohon maaf secara public ( dimedia sosial dan media utama) iaitu :
    1. Tun M memohon maaf kepada Anwar dan keluarga atas kes kes yang melibatkan Anwar semasa Tun M menjadi PM.
    2. Mat Sabu memohon maaf kepada Tun M kerana pernah menggelar mahafirun dan maha zalim.
    3. Lim Kit Siang memohon maaf kepada orang orang Melayu atas peranan nya semasa peristiwa 13 Mei.
    4. Tun M memohon maaf kepada semua pemimpin pemimpin Pakatan Harapan yang pernah ditahannya di kem Kemunting selepas ops lalang.

    Saya bersedia memangkah Pakatan Harapan dalam PRU 14 jika mereka menunjukkan keikhlasan memaafkan satu sama lain secara terbuka.
    Sekiranya mereka gagal berbuat demikian, ianya membawa maksud mereka masih menyimpan rasa dendam dan di dalam hati masing masing masih tidak percaya antara satu sama lain. Dengan lain perkataan sekadar BERLAKUN sahaja.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kau baru tahu ke puak-puak ni memang kuat berlakun?

      Delete
    2. Sorrylah aku takkan percaya si pariah2 dan dapig komunis tu berlakon maaf.30 tahun blh majn wayang..takkan sehari boleh jadi warok?

      Nak maaf kena minta pada UMNO dan Najib dulu sebab menipu dan fitnah siang malam. Lepas tu kena jelaskan semua isu2 yg dituduh pd Madey perompak penyamun semua tu..jgn sapu bawah karpet.. selesaikan semua dulu baru maaf

      lepas tu pulak tuduhan Madey pd Peliwat negara.. selesaikan dulu mana satu benar dan salah.. angkat sumpah Wallahi Wabillahi (Muhabalah) depan Mufti-mufit
      lepas tu Mufti kata ok.. baru maaf lepas tu baru aku istikharah untuk undi atau tak Pakatan

      Kalau istikharah tu berat tak mengundi mereka..undi aku akan kekal dengan UMNO BN PAS Insya Allah!

      Delete
  7. Anon 352, simpan je lah undi kamu tu.. Atau undi lanun

    Tak perlu banyak syarat, atau lebih tepat songel... Perjuangan menewaskan umno kerana kemungkaran mereka, kemungkaran najib yang disokong secara umum oleh pemimpin umno lain, sudah jatuh eajib menewaskan mereka.

    Wajib bukan kerana Tun, bukan kerana Anwar, bukan kerana PH, tidak sama sekali menyokong secara langsung kepada DAP.. Wajib kerana menentang kemungkaran, lillahita'ala..

    Menyokong PH kerana dilihat lebih baik dari BN dan satu pengajaran kpd umno.

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah tanda puak pakatan sebenar menipu.. dan kamu tu TOLOL.. takkan bodoh2 nak terima air kencing penipu? kena betulkan dulu yg hancing


      Mesti ada syaratlah takkan nak jadi lembu bodoh mcm zaman reformasi dlu.
      skrg taikje reformasi kunun Anwar peliwat dan membahayakan negara???

      what da fak!!

      Delete
  8. Cakap menteri umno pun dah tak laku, cakap pecacai mana ada value.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ckp menteri mana yg ko ckp taklaku?
      atau ckp mamakutty yg hanya laku dibakul sampah??
      kikikikii

      Delete
    2. Dunia masih menjemput Mahathir untuk berceramah. Awak?

      Delete
  9. DIPETIK DARI POSTING SATU BLOK PAKATON KUTTYLANAK.. KONON-KONON INI LAH HASIL MESYUARAT MEREKA?? dijawab oleh seorang dengan simple jke..kuikuikuiki.. macai ngok berasap kepala!

    Kacamata saya sebagai orang awam, Rasionalnya agak pelik oleh Pakatan:

    Menghapuskan GST; - 193 buah negara pakai GST-VAT. kenapa nak mundurkan sistem kewangan? India sendiri akan implement dual-GST system. GST mengelakkan cukai berlapis SST yang jauh lebih tinggi dan malangnya hasil tidak kembali kepada kerajaan. Hasil GST dikembalikan kepada rakyat secara menyeluruh.

    Menstabilkan harga petrol; - Harga Petrol akan stabli jika harga Crude oil/Brent dunia stabil. Sistem lama memukalkan turun naik harga Petrol setahun sekali kelihatan merugikan rakyat. Kerana turun naik harga pasaran memberikan chain-effect yang mudah dimanipulasi oleh peniaga kepada rakyat berbanidng sistem mingguan. Kini rakyat dapat nikmati real-time pricing of fuel at pump dan peniaga tak dapat lagi menipu dengan spekulasi bodoh harga minyak naik.

    Memberi fokus kepada usaha meringankan beban rakyat; - Usaha inilah paling banyak dilakukan kerajaan DS Najib berbanding zaman PM Mahathir. Zaman inilah semua lapisan masyarakat dapat merasai sikit sebanyak bantuan terus daripada kerajaan berbanding dulu hanya Jabatan Kebajikan Masyarakt yang sangat lembab dan tidak efisien. Sila browse ke laman kerajaan untuk dapatkan pelbagai program bantuan kerajaan selain dr BR1M (golongan miskin), BB1M (student IPT), KR1M (orang awam), SL1M( fresh graduates), PR1MA (rumah pertama, kedua) etc. Sangat banyak rasanya nak disenaraikan bhelum dikira kad-kad diskaun Prasarana-Rel-Bas.Projek mega rel ialah bantuan jangka panjang untuk membantu turunkan kos sara hidup dengan berkesan

    Memulakan proses reformasi institusi secara menyeluruh ; - Sedang dilakukan dengan berterusan. Kepimpinan lama meninggalkan legasi bermasalah berakar umbi yang tidak mudah untuk dihapuskan sekelip mata. Ia juga melibatkan transformasi parti-parti politik pembangkang juga supaya lebih matang dan bercakap benar tentang sesuatu isu dan isntitusi. Contohnya fitnah terhadap GLC-GLC seperti Tabung Haji dan FELDA menyebabkan rakyat tertipu.

    Memerangi rasuah hingga ke akar umbi; - Tidak nampakkah hari-hari SPRM membuat tangkapan dan dakwaan tanpa mengira sesiapa. Janganlah hanya bermotifkan dendam pada DS Najib, maka usaha ini dimanipulasikan. Tidak pernah dalam sejarah Malaysia rasanya SPRM begitu proaktif dan cepat melakukan usaha banteras jenayah rasuah dari bilis hingga ke jerung. Hanya persepsi pembangkang yang sering memanipulasi. SPRM ditubuhkan di zaman PM selepas PM 22 tahun.

    Menubuhkan Suruhanjaya Siasatan Di-Raja Skandal 1MDB; dan - Siasatan Di Raja sedang dijalankan mengikut kronologi. Kenapa pula hanya fokus pada 1mdb sahaja? Isu skandal Forex yang melibatkan jauh lebih banyak dana negara hilang perlu diselesaikan dahulu sebelum sampai ke isu-isu lain. Adalah tak munasabah dan kelihatan BIAS apabila pembangkang hanya fokus pada isu 1MDB yang sengaja untuk dijadikan modal politik. Ini tindakan tak ikhlas dan memperalatkan minda rakyat

    Memulihkan FELDA. - FELDA sedang dipulihkan dari masa kesemasa. Pengerusi FELDA yang tidak popular jugak telah ditamatkan jawatannya. Overhaul dan siasatan terhadapa FGV dijalankan selari bersama SPRM. FELDA berada dilandasan tepat untuk menjaga kepentingan warganya! Rasaya zaman PM 22 tahun lepas tidak pernah pun peduli soal kebajikan dan hala tuju FELDA melainkan setelah PM sekarang memberikan fokus yang jitu pada FELDA. Malah DAP sendiri amat cemburu dan iri hati dengan perhatian tinggi kerajaan terhadap FELDA dengan tuduhan RASIS.

    Sekian.

    Wallahualam

    ReplyDelete
  10. khairulryezall a/l osman kuttyThursday, August 10, 2017 4:51:00 AM

    [PARTI ISLAM 1MALAYSIA, PI1M] Beri peluang pada 1MDB


    Pendirian Pas tegas bahawa isu hutang dan aliran wang 1MDB ini adalah suatu yang mesti disiasat secara telus dan menyeluruh bagi menghukum semua individu atau pihak yang disabit salah.

    Ketua Penerangan Pas, Nasrudin Hassan berkata, ketegasan parti itu berlandaskan kepada tidak perlu campur tangan asing atau politik dalam menangani isu ini.

    "Pas konsisten menggesa dan mendesak penubuhan suruhanjaya siasatan diraja (RCI) bagi menyiasat isu ini secara bebas dan berwibawa.

    "Hutang 1MDB ini mesti diselesaikan dengan cepat dan wajar supaya pesalahnya segera dihukum," katanya dalam satu kenyataan media, semalam.

    Namun begitu, beliau menjelaskan Pelan Rasionalisasi 1MDB perlu diberi peluang untuk dijayakan tanpa sebarang campur tangan politik.

    Ujar Nasrudin, meskipun berdepan pelbagai kritikan, sekurang-kurangnya itulah pelan yang ada dan sedang berjalan bagi mengawal kerosakan telah berlaku.

    “Pelan penyelesaian ini wajar, dan menjadi tanggungjawab semua bagi memastikan perancangan serta pelaksanaan pelan ini sentiasa ditambah baik melalui kuasa semak dan imbang yang kita miliki,” katanya.

    Beliau berkata, Pas bukan sahaja mahu agar tidak wujud lagi pemimpin melakukan mungkar, bahkan amat mengalu-alukan perubahan sistem agar ruang dan peluang melakukan jenayah juga tertutup rapat.

    Katanya, ia penting bagi mengenal pasti dan mengesahkan wujud salah laku yang didakwa, justeru dapat dihukum semua individu atau pihak yang disabit salah.

    "Inilah cara Pas dan ia adalah lebih selamat untuk semua, negara dan rakyat. Jika berterusan menyalahkan pihak lain, ia tidak dapat menyelesaikan masalah," katanya.
    celahgelegar at 6:43 PM

    ReplyDelete
  11. khairulryezall a/l osman kuttyThursday, August 10, 2017 5:14:00 AM

    VIDEO] "Serbulah," "Serbu juga Najib, Isterinya, Anaknya, Anak Tiri, Hishamudin" kata Mahathir




    Lakukan lebih banyak serbuan - itu kata Tun Dr Mahathir mengulas tindakan Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) menyiasat syarikat anaknya kelmarin.

    Kata bekas perdana menteri itu, pihak berkuasa seperti LHDN dan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dialu-alukan membuat siasatan.

    "Saya fikir kita patut adakan serbuan lebih kerap kerana kita juga perlu serbu (Datuk Seri) Najib (Razak), keluarganya, isterinya, anak lelakinya, anak tirinya - semua mereka perlu diserbu.
    "Seluruh dunia menyebut tentang Najib tapi (di sini) tak ada serbuan," katanya kepada wartawan dalam sidang media Majlis Pimpinan Pakatan Harapan di parlimen hari ini.

    Bekas perdana menteri itu diminta media mengulas mengenai serbuan agensi kerajaan terhadap syarikat anaknya sejak beberapa hari lalu.

    Antara syarikat yang disasarkan LHDN setakat ini ialah Crescent Capital Sdn Bhd yang diketuai Mirzan Mahathir.

    Opcom Holdings Bhd yang diasaskan oleh Datuk Seri Mukhriz Mahathir turut tidak terlepas daripada siasatan.

    Syarikat gentian optik itu diketuai adik Mukhriz, Datuk Mokhzani.

    Sumber yang rapat dengan kem Mahathir pula memberitahu Malaysiakini semalam, Kencana Capital Sdn Bhd, sebuah firma modal teroka yang dimiliki oleh Mokhzani, turut diserbu pada Selasa lalu.

    Malaysiakini telah cuba menghubungi LHDN mengenai laporan itu dan sedang menunggu maklum balas mereka.
    celahgelegar at 5:34 PM

    ReplyDelete
  12. khairulryezall a/l osman kuttyThursday, August 10, 2017 6:27:00 AM

    BAHASA MELAYU UNTUK PEKERJA BANGLA SAHAJA
    RAIS YATIM SILA ANJURKAN KONGRES BUDAYA KE 18 UNTUK HIBURKAN MELAYU





    Humbankan saja bahasa Melayu ke tepi

    (Petikan dari website  KUSEMAN.COM)

    Satu perkembangan yang membanggakan berlaku di negara kita semalam. Berita gembira ini harus disambut dengan kegembiraan juga apabila usaha kita menghumban bahasa Melayu ke tepi berjaya dilaksanakan. Apalah yang kita harapkan kepada bahasa yang hanya digunakan oleh peminta sedekah?

    Itupun tidak semua peminta sedekah menggunakan bahasa Melayu untuk meminta kepada yang tidak berbahasa Melayu. Ada yang berbahasa Cina untuk meminta sedekah dengan China yang sangat tegar setianya kepada bahasa. Saudara-saudara Muslim kita dari Bangladesh berusaha bercakap Melayu kerana mahu berkerja di sini.

    Sebenarnya mereka ini tidak tahu yang bahasa Melayu sudah tidak ada tempat di negara asal namanya Tanah Melayu ini. Bahasa Melayu hanya bernilai kepada pekerja Bangla saja. Kalau mereka tanya, dengan jujur saya nasihatkan  supaya belajar bahasa Cina (Mandarin atau Kantonis). Untung-untung boleh bekerja di Bandar Malaysia atau Forest City.

    Saya akan pesan berkali-kali, jangan belajar bahasa Melayu. Pandai Bahasa Melayu macam pandai membuat bubu, tidak berguna zaman ini. Tengoklah Bangla yang pandai cakap Melayu hanya layak bekerja sebagai tukang sapu atau buruh saja di negara ini. Dari belajar bahasa Melayu lebih baik mereka ajar bahasa ibunda kepada orang Melayu. Berguna juga kalau kita nak melancong ke Dhaka. Di sana bahasa ibunda lebih utamakan.

    Semalam telah berlangsung acara pecah tanah projek mega Laluan Rel Pantai Timur (ECRL) di Kuantan oleh Perdana Menteri Najib Razak. Projek itu menelan belanja RM55 bilion “dibiayai” (baca hutang) oleh China Communications Construction Group (CCCG).

    Tetapi dalam media arus perdana tidak dinyatakan “dibiayai” oleh China cuma disebut antara yang hadir ialah Ahli Majlis Negeri China sebagai wakil khas Presiden China, Pengerusi CCCG dan pegawai kanan China. Ada yang lurus bendul bertanya, “kenapa banyak orang China datang?”

    Ada sesetengah pihak marah apabila imej China daripada gegantung (banner) hingga bahasa Cina digunakan dalam majlis rasmi negara asal Tanah Melayu ini. Ada pihak yang apologetik pula berkata, “Najib Razak berucap dalam bahasa Melayu cuma diterjemah dalam bahasa Cina.”

    Tidak kisahlah Najib bercakap Melayu atau apa. Yang pentingnya sangat wajar didominasikan bahasa Cina kerana China memberi hutang RM55 bilion untuk projek mega ini. Sedarlah diri kita sikit, kita ini sudah melarat dan hampir papa kedana. Orang sanggup bagi hutang pun sudah nasih baik, jangan paksa orang berduit ikut bahasa orang tidak berduit.

    Kenapa hendak bising acara yang dihadiri oleh pemberi hutang RM55 bilion dari China tenggelamkan bahasa Melayu?  Banyak orang Melayu,  Menteri Melayu dan tokoh korporat Melayu pun tidak menghormati (menutur dan menulis dengan baik) bahasa Melayu.  Terimalah hakikat bahawa kita ini lemah iman terhadap bahasa Melayu.

    Saya percaya inilah adalah antara kesan pantas Kongres Budaya 2017 yang baru lalu di mana antara lain memperkasakan  Dual Language Programme (DLP)  yang khabarnya panel kongres terdiri daripada sasterawan dan budayawan tidak tahu kewujudan resolosi mengenai DLP ini. Ada tangan ghaib memasukkannya.

    Oleh yang demikian penganjur acara besar itu tidak harus rasa apologetik kerana memberi ruang kepada bahasa Cina. Anda telah melakukan yang sewajarnya. Anda sedar diri anda. Pedulikan persatuan-persatuan penulis, kemarahan boleh diuruskan dengan wang. Cash is king.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wahai a/l osman kutty, kau dah lupa sepupu kau a/l iskander kutty paksa budak sekolah melayu belajar math & sains dlm bhs Inggeris?
      Kau dah lupa mcmana myideen, samad said buat bantahan kononnya pinggirkan bhs melayu?

      Sekarang apa jadi?
      Ketiga-tiga dah masuk kandang babi.
      Sorry...khinzir.

      Delete
  13. Mlm ni kita boleh tengok mcmana a/l osman kutty mengamuk sakan sejak anak sepupu dia iaitu anak kpd a/l iskander kutty disiasat oleh lhdn, sprm...

    A/l osman kutty ni risau sekiranya sepupu & anak sepupunya ditahan, peluang utk dia dpt tiket free balik ke kerala dah tiada. A/p koyak kutty tak boleh harap. Tiket feri pun belum tentu dapat.

    ReplyDelete
  14. Kalau cakap menteri pun dah tak laku..
    Temberang pecacai masuk longkang

    Kokikiki

    ReplyDelete